KYC veya KYC doğrulaması, bir hesap açarken ve zaman içinde periyodik olarak müşterinin kimliğini belirlemek ve doğrulamak için zorunlu bir süreçtir. Başka bir deyişle, bankalar müşterilerinin söyledikleri kişi olmalarını sağlamalıdır.
Müşteri minimum KYC gerekliliklerini karşılamıyorsa, bankalar hesap açmayı reddedebilir veya iş ilişkisini sonlandırabilir.
KYC Belgesi Nasıl Alınır?
Bankalar tarafından tanımlanan KYC prosedürleri, müşterilerinin gerçek olmasını sağlamak, riskleri değerlendirmek ve izlemek için gerekli tüm süreçleri içerir. Bu süreçler kara para aklama, terörün finansmanı ve diğer yasadışı yolsuzluk planlarını önlemeye ve tanımlamaya yardımcı olur.
KYC süreci, kimlik kartı doğrulaması, yüz doğrulaması, adres kanıtı gibi faturalar gibi belgelerin doğrulanması ve biyometrik doğrulamayı içerir.
Bankalar, dolandırıcılığı sınırlamak için KYC düzenlemelerine ve kara para aklamayı önleme düzenlemelerine uymalıdır. KYC uyumuna ilişkin sorumluluk bankalara (kurumlara) aittir.
Bunun yapılmaması ağır cezalarla sonuçlanabilir.
ABD, Avrupa, Orta Doğu ve Asya Pasifik’te son on yılda (2008-2018) AML, KYC ve cezalara uyulmaması nedeniyle 26 milyar dolarlık para cezası toplandı.
KYC İçin Gerekli Belgeler
KYC doğrulamaları, bağımsız ve güvenilir bir belge, veri veya bilgi kaynağı aracılığıyla yapılır. Her müşteri, kimliğini ve adresini kanıtlamak için kimlik bilgileri sağlamalıdır.
Mayıs 2018’de, ABD Mali Suçları Koruma Ağı (FinCEN), bankalara, bu kuruluşlar hesap açtığında şirketlere sahip olan, bunları kontrol eden ve şirketlerden kâr sağlayan tüzel kişilerin müşterilerinin gerçek kişilerinin kimliğini doğrulaması için yeni bir gereklilik ekledi.
KYC, hesap açarken müşterinin kimliğini belirlemek ve doğrulamak için gerekli olan önemli bir süreçtir. Yani banka ve finans kuruluşlarının kullanıcılarının gerçek kişiler olduğunu kanıtlamak için gerekli olan teyit işlemidir. Bu teyit işlemleri bankalarda yüz yüze ve güncel gelişen teknolojiler doğrultusunda yapılabilmektedir. Bu süreçte kullanıcılardan kurumlara kimlik teyidi, yüz doğrulama işlemi ve ikamet bilgilerini teyit eden fatura bilgilerini göndermeleri istenebilir. Bu bilgilerin talep edilmesinin temel amacı, kullanıcı bilgisi alışverişinin doğru olup olmadığıyla ilgilidir.
SORUMLULUK REDDİ: Burada yer alan ifadeler yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaları iyice araştırmadan, farklı çevrelerden yorum almadan kesinlikle işlem yapmayın. Güvendiğiniz yatırımcıların yorumlarını okuyun, fikirlerine danışın. Her yatırım işleminin risk içerdiğini unutmayın. Herhangi bir işlem yaparken kendi kararınızı kendiniz verin. KriptoBorsa , yatırım ürün ya da hizmetlerinden doğan veya doğduğu iddia edilen hiçbir zarar veya kayıptan dolaylı ya da doğrudan sorumlu kabul edilemez.