Son Dakika Dolar Analizi.. Dolar tekrardan yükselir mi?

[rtoc_mokuji title=”” title_display=”” heading=”” list_h2_type=”” list_h3_type=”” display=”” frame_design=”” animation=””]
Dolar 20 lira olur mu ? Dolar tekrardan yükselir mi? Dolar 25 lira olur mu gibi sorularınıza birçok yönden yorumlayacağız. Doların bu düşüşü birçok yatırımcıyı olumsuz etkiledi. Bu olumsuzluktan etkilenen tüm yatırımcıların ardından tedirginlikle akıllarda oluşan tek bir soru var: Dolar tekrardan yükselecek mi? İşte haberimizin detayları..

Dolar tekrardan yükselir mi?

Doların eylül ayında 8.7 Türk lirası bandında hiç durmadan her geçen gün artarak. 18.5 Türk lirası bandına yükseldi. Burada yatırımcıların hedeflediği şey dolar 20 lira olur düşüncesiydi. Bazı yatırımcılarımız da belki 15 lira belki 17 lira belki 18 liradan dolar satın alarak büyük zararlar etti. Tabi bu zarar uzun vadeli yatırımcılar için geçerli. Anlık al-sat yapan yatırımcılar zarar etmemiştir. Şimdi asıl sorumuz dolar tekrardan yükselir mi? Dolar tekrardan yükselebilir. Fakat şuan ki durumda pek yükselecek gibi durmuyor. Türkiye Cumhuriyeti politikaları eğer doğru yönlü ilerletilirse dolar için yükselmeye beklentisi yok. Hatta dolar yükselmekten öte düşebilir.

dolar düşer mi

Dolar düşmesi için ne yapılması gerekiyor?

Dolar düşmesi için öncelikle doğru faiz politikları yapılması gerekiyor.

Yerli üretimin desteklenmesi ve arttırılması.

Yurtdışına bağımlılığın azaltılması.

Hammadde ihtiyacının zorunlu olmadıkça yurtiçinden giderilmesi.

Hukuksal ve ekonomik reformların arttırılması.

Yurtdışından yatırım almak.

Temel olarak bu maddeler uygulanırsa dolar düşer, enflasyon düşer. Tabi bizler için doların yüksek olması önemli değil. Önemli olan bir anda 1 dolar karşılığında: 2 ay 18 lira diğer 2 ay 10 lira gibi uçurum sayılar oluşmaması. İstikrar sağlanırsa piyasalar rahatlar ve oturur.

Dolar düşecek mi? Dolar Teknik Analiz

Dolar grafiğini günlük grefikte incelediğimizde CCI sat vermektedir. MACD göstergesi ise bu düşüşün biraz daha devam edeceğini gösteriyor. Göreceli güç endeksine baktığımızda ise aynı şekilde bir düşüş istikararı olabileceğini gösteriyor. Tabi burada önemli bir konu var. Dolar yükselirken de al sinyali ve yukarı çıkacağının sinyalini veriyordu bize. Dolar düşecek mi? yada dolar çıkacak mı? sorularının cevabını ararken dikkatli olmalısınız. Bir politika değişikliği ile dolar sadece 2-3 saat içerisinde yaklaşık 8 Türk lirası kadar düşüş yaşadı. Bu durumu yatırımcılarımız göz ardı etmemesi gerekmektedir.

Dolar tekrardan yükselir mi?

 

Dolar Bizi Neden Etkiliyor?

Bazı okuyucularımız kafasında “Biz Türk Lirası alıyoruz Dolar bizi neden etkiliyor?” gibi sorular mevcut. Dolar bizi neden etkiliyor sorusunun cevabı olarak sizlere örnekler üzerinden gideceğiz. Evet Türk lirası ile maaş alıyoruz. İhracat rekoru da kırıyoruz doğru. Fakat aynı şekilde ithalat rekoru da kırıyoruz. İthalat sayıları da ihracat sayısından yüksek.

Geçtiğimiz 2021 kasım ayı:

İhracatımız %33 artarak 21.5 milyar seviyesine gelmiş.

İthalatımız ise %26.73 artarak 26.8 milyar seviyelerinde. Kaynak

kasım ayı ithalat ihracat sayıları

 

İthalatın ihracattan yüksek olması ne anlam taşır? İthalat ihracattan yüksek olursa ne olur? Bu soruların en basit cevabı biz evet bir çok ürünün yurtdışına satışını gerçekleştirmişiz fakat bir o kadar ürünü satın almışız. Belki de satacağımız ürünlerin hammaddelerini satın aldık ama aldık. Bu sebepten hammadde konusunda yerlileşmemiz gerekmektedir. Bu konuda sizler için örneklerde bulunacağız.

ithalat ihracat sayıları

Örnek; benzini gerçekten dolar bazında en ucuz alan ülkelerden biriyiz. Dolar kurunun yüksek oluşu bunu Türk lirası birim bazında pahalı hale getiriyor. Mesela bir üretim yapacaksınız bunun için küçük bir anten gerekiyor diyelim. Bu anten Türkiye’nin hiçbir bölgesinde üretilmiyor bunun için ithal etmemiz gerekiyor. Bunu neyle ithal ediyoruz dolarla. Aynı şekilde araba. Malumunuz bir TOGG projemiz var. 2023’te yollara çıkması planlanıyor. Bu sürece kadar bizler yurtdışından getiriyoruz aracı. Yurtdışından kur ile geliyor. Ekstra vergi dilimide ekleniyor bizlerin önüne pahalı bir hale geliyor. Bu sebepten bir ürünü yurtiçinde işleyip, pazara sunmalıyız. Bu gıda olsa da aynı şey geçerli.

fındık ihracatı

Örneğin; fındığı yurtiçinde işleyip yurtdışı pazara sunsak daha karlı ve ülkeye döviz kazandıracak bir durum haline gelecektir. Şuan ki durumda yabancı firmalar yine ürünü alıyor. İhrac etmiş oluyoruz. Buradaki sorun ne? Bu yabancı firma bu ürünü işliyor. Fındık ezmesi, fındık kreması yada çikolata içine ekliyor ve 1 dolara mal ettiği ürünü yaklaşık 5 dolara satmış oluyor. Dolara bağımlılık demek dışarıya karşı ürün bağımlılığı demek. Önemli olan ülke olarak bu ürün bağımlılığını azaltmak. Biz bunu e-ticaret ve savunma sanayi alanlarında yapıyoruz. Aynı şekilde çoğunluk sektörlerde arttırabilirsek ihracatımız artar, ithalatımız düşer. Aynı şekilde alım gücümüzde artar. Vatandaş tarafından en çok bakılan şey asgari ücretle ne alınabildiği. Bu çalışmaları arttırabilirsek yeni, yerli girişimlerle ülkemizde ferahlık dönemi yaşanabilir.

Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Kripto Borsa’yla ilgili detaylı bilgi almak için “2022 yılına girerken Türkiye ekonomisi nasıl düzelir? Bitcoin’in Türk ekonomisine katkıları nelerdir?” haberimizi inceleyebilirsiniz.

SORUMLULUK REDDİ: Burada yer alan ifadeler yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaları iyice araştırmadan, farklı çevrelerden yorum almadan kesinlikle işlem yapmayın. Güvendiğiniz yatırımcıların yorumlarını okuyun, fikirlerine danışın. Her yatırım işleminin risk içerdiğini unutmayın. Herhangi bir işlem yaparken kendi kararınızı kendiniz verin. KriptoBorsa , yatırım ürün ya da hizmetlerinden doğan veya doğduğu iddia edilen hiçbir zarar veya kayıptan dolaylı ya da doğrudan sorumlu kabul edilemez.

dolardolar düşer midolar yükselir mitürk lirası
Comments (0)
Add Comment