Karma Ekonomi Sistemi Nedir? Karma Ekonomi Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Karma ekonomi sisteminde ekonominin bir kısmı serbest piyasaya bırakılır. Diğer bir bölümü ise devlet tarafından yönetilir. Bu süreçte fiyatlar genellikle olarak görünmez el teorisi şeklinde belirlenmektedir.

Devlette bu konulara bazı düzenlemeler gerçekleştirerek sistemin daha kolay işlenmesini sağlamaktadır. Örnek verecek olursak sigara kullanımını ya da alkol kullanımını azaltmak için daha yüksek vergiler koyar. İşletmelerde hangi maldan ne kadar üretileceğine ve ne kadar ödeneceğine karar verir.

Tüm bunların dışında iş gücü çevre ve piyasalar gibi birtakım detaylı konuları da devlet düzenlemeler getirmektedir. Özellikle ekonomi büyük ölçüde özel yatırım ve girişim kaynaklı olduğu için devlete ekonomik döngüdeki dalgaları azaltmak için zaman zaman müdahaleler gerçekleştirir.

karma ekonomi sistem

Karma Ekonomi Sistemine Örnekler

Birçok devletin karma ekonomik sistemine ayak uydurduğunu görebiliriz. Karma ekonomik sistemler üzerinde özellikle özel sektöre göre bazı durumlar belirlenir. Ancak düzenleme ve kamu yararı sağlayan endüstriler ile birlikte Devleti’nde çalışması söz konusudur.

Örnek verecek olursak Amerika Birleşik Devletleri büyük bir karma ekonomiye sahiptir. Hem üretim amaçlarında mülkiyetin büyük kısmı özel ellere bırakılmıştır. Hem de tarım üretim düzenlemeleri posta dağıtım ve Milli Savunma gibi bazı endüstrilerde özel ve yarı özel olarak sistemlerini kurmuştur.

Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Kripto Borsa’yla ilgili detaylı bilgi almak için “Huobi Borsası Güvenilir Mi?” haberimizi inceleyebilirsiniz.

SORUMLULUK REDDİ: Burada yer alan ifadeler yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaları iyice araştırmadan, farklı çevrelerden yorum almadan kesinlikle işlem yapmayın. Güvendiğiniz yatırımcıların yorumlarını okuyun, fikirlerine danışın. Her yatırım işleminin risk içerdiğini unutmayın. Herhangi bir işlem yaparken kendi kararınızı kendiniz verin. KriptoBorsa , yatırım ürün ya da hizmetlerinden doğan veya doğduğu iddia edilen hiçbir zarar veya kayıptan dolaylı ya da doğrudan sorumlu kabul edilemez.

ekonomikarma ekonomi
Comments (0)
Add Comment