Kripto Para Piyasası Alt Coin ve Bitcoin Son Dakika Haberler

Kripto Para ve Borsaya Yatırım Yapmanın Dini Hükmü: İslam Alimleri Ne Diyor?

0 37.436

Kripto paralar, son yıllarda giderek daha popüler hale gelen bir dijital para birimidir. Bitcoin, Ethereum, Solana, Cardano gibi birçok farklı kripto para birimi bulunmaktadır. Kripto paralar, merkezi bir otoriteye bağlı olmadan, şifreleme teknolojisi ile üretilen ve dağıtılan paralardır.

Kripto Para ve Borsaya Yatırım Yapmanın Dini Hükmü: Türkiye’deki İslam Alimleri kripto para ve borsalar için yorumu nedir? 

Kripto paraların dini hükmü, İslam alimlerinin farklı yorumlarına göre değişmektedir. Bazı alimler, kripto paraların İslam hukukuna göre caiz olduğunu, bazıları ise caiz olmadığını belirtmektedir. Bu yazımızda Kripto para ticareti günah mı? Kripto paralar caiz mi sorularının ülkemizdeki islam alimlerine göre olan yanıtına bakacağız

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kripto Para Görüşü

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2017 yılında yayınladığı bir fetvada, kripto paraların dini hükmü konusunda caiz olmadığını belirtmiştir. Fetva metninde, kripto paraların belirsizlikler taşıdığı, aldatma ve aldanma riskinin yüksek olduğu, dolayısıyla güvenilir olmadığı ifade edilmiştir. Ayrıca, kripto paraların saadet zinciri gibi uygulamaların yaygınlaşmasına yol açabileceğine dikkat çekilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kripto paralar ile ilgili fetvasına ulaşmak için buraya tıklayınız.

kripto paralar caiz mi

Türkiye’deki İslam alimleri arasında farklı görüşler: Kripto paralar caiz mi? 

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşüne rağmen, Türkiye’deki İslam alimleri arasında kripto paraların dini hükmü konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.

  • Kripto paraların caiz olmadığını savunanlar

Kripto paraların caiz olmadığını savunan alimler, aşağıdaki gerekçeleri öne sürmektedir:

* Kripto paralar, altın ve gümüş dışında bir metal veya maden üzerine dayanmadıkları için, İslam hukukundaki "değerli maden" tanımına uymamaktadır.
* Kripto paralar, merkezi bir otoriteye bağlı olmadan üretildikleri için, güvenilir değildir.
* Kripto paralar, dolandırıcılık ve hırsızlık gibi suçlarla ilişkilendirilebilir.
* Kripto paralar, faiz ve kumar gibi yasaklara yol açabilir.

Bu görüşü savunan alimler arasında, İhsan Şenocak, Halil Konakçı, Cevat Akşit ve Cübbeli Ahmet bulunmaktadır. İsmailağa cemaatinden olan Cübbetli Ahmet Hoca ve diğer hocalar bu kripto para ticaretlerini desteklemiyorlar.

  • Kripto paraların caiz olabileceğini savunanlar

Kripto paraların caiz olabileceğini savunan alimler, aşağıdaki gerekçeleri öne sürmektedir:

* Kripto paralar, insanların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabilir.
* Kripto paralar, güvenilir bir şekilde tedavülde bulunabilir.
* Kripto paralar, faiz ve kumar gibi yasaklara yol açmaz.

Bu görüşü savunan alimler arasında, Nihat Hatipoğlu ve Mehmet Yıldız bulunmaktadır.

Mehmet Yıldız Kripto Paralar ve Borsa ile ilgili yorumu:

Halil Konakçı Kripto Paralar ve Borsa ile ilgili yorumu:

İhsan Konakçı Kripto Paralar ve Borsa ile ilgili yorumu:

Cübbeli Ahmet Hoca Kripto Paralar ve Borsa ile ilgili yorumu:

Nureddin Yıldız Kripto Paralar ve Borsa ile ilgili yorumu:

Cevat Akşit Kripto Paralar ve Borsa ile ilgili yorumu:

Borsa İstanbul’a Yatırım Yapmak Caiz mi? (GÜNAH MI?) 

Borsa İstanbul’a yatırım yapmak açısından ise ortak görüş; yatırım yapılacak şirket  haram yolla kazanç sağlamıyorsa (alkol, faiz vs.) şirketlere yatırım yapılacağı yönünde. Çünkü o şirketten pay alındığı için eğer şirketin helal yoldan kazanç sağlıyorsa alimler bu konuda bir sorun olmayacağı yönünde. BİST’te yer almadan evvel halka arz olacağı zaman katılım endeksine uygun olup olmayacağı Borsa İstanbul tarafından belirtiliyor. Bu konuda hassasiyeti olan yatırımcılar katılım endeksine uygun olup olmayacağını inceleyebilirler.

İhsan Şenocak “Borsa Caiz mi?” Yorumu: 

Sonuç

Kripto Para ve Borsaya yatırım yapmanın dini hükmü konusunda henüz net bir görüş birliği yoktur. Ancak, Türkiye’deki İslam alimleri arasında, kripto paraların caiz olabileceği yönündeki görüşler ağır basmaktadır. Fakat Borsa konusunda belirli şartlar sağlanması halinde işlem yatırım yapılabileceği yönünde. Nureddin Yıldız, Nihat Hatipoğlu, İhsan Şenocak, Halil Konakçı, Cevat Akşit, Cübbeli Ahmet Hoca, Mehmet Yıldız gibi Türkiye’de bilinen İslam alimlerinin genel olarak hükümleri yukarıda belirttiğimiz şekilde.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.